>

Cinnamon Bun (untuk Lena)
250ml -susu segar
25gram yis atau satu paket yis
80 gram gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk “cardamom”
1 biji telur
100 gram mentega
370 gram tepung gandum

Filling:
mentega
serbuk cinnamon
gula

topping:
1 telur
gula yg besau2 tu 🙂 @ coarse sugar

Cara membuat:

1.Panas kan oven 225c

2.Mskkan yis dalam susu yg suam (tunggu beberapa minit)

3. mskkan separuh tepung dan ayak hingga menjadi doh yg lembut

4.mskkan mentega kedalam doh dan tambah tepung sebyk yg di perlukan.

5. Doh dah sedia jika tak melekat kat jari jemari mu 🙂

6. Tutupkan doh didalam mangkuk dgn kitchen towel and biarkan naik selama 30 minit (kalo tak naik pon takpe, asalkan ko biarkan)

7. Selepas 30 minit, tumbuk (knead) doh tu sebentar.

8. Dgn rolling pin, ko rolkan doh tu jadi empat segi panjang (rectangular)

9. Spread butter ke atas doh bersama gula dan serbuk cinnamon.

10. ko rolkan doh tu cam nih…



11. Lepas tu ko potong doh tu cam nih…



p/s: bukan tangan aku ye.. aku tak putih cam gitu…:)

12. Tekan kan doh yg telah dipotong tu kat tengah2 dgn ibu jari, jadikan lapisan tu terkeluar sedikit.

13. Biarkan doh tu selama 30 minit lagi dgn kitchen towel.

14. Selepas 30 min, beruskan doh dgn telur dan coarse sugar.

15. Bakar selama 10-15 min @ sehingga perang keemasan.

16. Makan!!


SELAMAT MENCUBA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s